Any Fabra (6): el perfet d’indicatiu barceloní

Coneixedor de primera mà del català parlat a la ciutat comtal, Fabra va descriure un fenomen gramatical com les formes de primera persona del perfet d’indicatiu hi + participi: hi fet un crit, hi dit que no, m’hi cansat molt… Així ho podeu comprovar en aquest enllaç

Aquí en reprodueixo un fragment (adaptat):

Els mots àtons del parlar barceloní

IV

El barceloní fa àtones les tres persones del singular i la tercera del plural de l’indicatiu present del verb auxiliar haver quan, seguides d’un participi passat, formen part d’un perfet compost, per ex., en la combinació he dinat. La forma àtona de la primera persona del singular és hi: hi dit que no, quan hi vingut, què hi fet?, si hi dit res, no hi escrit pas, ara hi arribat

Amb tot, mogut per l’afany de presentar-nos un model més estàndard, Fabra renunciaria a aquests trets locals (per bé que demogràficament tinguessin prou pes). Per això la major part de parlants hem regularitzat he fet un crit, he dit que no, m’he cansat molt… sobretot quan escrivim.

És just, doncs, reconèixer que el Mestre va optar per les solucions més generals a tot el territori, encara que això suposés bandejar formes ben vives a casa seva. Un motiu més per valorar positivament la seva tasca de redreçament.

Aquesta entrada s'ha publicat en Diccionaris, Paraules i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s