Tindre i vindre (o tenir i venir)

abstindrePodem tenir o tindre, així com podem venir o vindre, però només ens pot convenir (no pas *convindre) abstenir-nos (no *abstindre’ns) d’altres derivats de tindre i vindre. Aquest embolic deu provenir (no *provindre) d’haver acceptat com a formes normatives tindre i vindre (fins al 1995 eren considerades formes incorrectes, és a dir, barbarismes) sense tenir (o tindre) en compte que, valent-nos del recurs de la derivació, podríem arribar a obtenir (però no pas *obtindre) 32 verbs derivats de tenir o de venir.

Heus ací la llista que podem trobar al diccionari:

Derivats de venir:

advenir, avenir, benavenir, contravenir, convenir, desavenir-se, desconvenir, entrevenir, esdevenir, intervenir, obvenir, pervenir, prevenir, provenir, reconvenir, revenir, sobrevenir i subvenir.

Derivats de tenir:

abstenir-se, atenir-se, captenir-se, cartenir, contenir, detenir, entretenir, mantenir, menystenir, obtenir, retenir, sostenir i viltenir.Hurtado

Aneu, doncs, amb compte perquè us acabo de prevenir (no pas *previndre) de la situació a dia d’avui: tindre i vindre són correctes, igual que tenir i venir, però en canvi no són correctes els derivats que suposadament podríem formar amb tindre i vindre (*esdevindre, *convindre, *detindre…)

D’altra banda, semblen derivats de venir els verbs enjovenir i rejovenir, però no, perquè deriven de l’adjectiu jove, i es conjuguen de manera incoativa (rejoveneixo, rejoveneixes… i el participi és rejovenit, no pas *rejovingut).

Advertisement
Aquesta entrada s'ha publicat en Diccionaris, Paraules i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Tindre i vindre (o tenir i venir)

 1. Joan ha dit:

  Ben clar i català 🙂

 2. Elisa ha dit:

  Moltes gràcies per fer-ho tan clar i divertit, fàcil, molt fàcil de recordar. Per a totes les edats!!

 3. Joan P ha dit:

  Gràcies per a la teua claritat. Però no entenc per què s’utilitza tenir per tindre en el grau superior valencià o en el català.

  • jmgiralt ha dit:

   El diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans va admetre tindre i vindre el 1995. Suposo que al nivell superior cal admetre les dues opcions tenir/tindre i venir/vindre.

 4. Joan ha dit:

  Al PV, els derivats de vindre/tindre són molt més habituals que no vos penseu… És molt agosarat prohibir els derivats però no els infinitius arrel irregulars… Ço és; no pot dir-se’n que siguen incorrectes previndre/convindre/obtindre/intervindre/etc… que són vives perquè es diu normalment les formes vindre/tindre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s